Yüzmenin Vücuda Faydaları Nelerdir

08-02-2021 23:02
Yüzmenin Vücuda Faydaları Nelerdir

Yüzmenin vücuda faydaları saymakla bitmez. Yaz aylarının vazgeçilmez mekânları arasında olan havuzlar, hem insanları serinleten, hem de sağlıklı yaşam için gerekli olan yerlerdir. Söz konusu mekânlar daha çok yaz aylarında tercih edilse de günümüzde her mevsim havuzların kullanıldığına şahit oluyoruz.

Yüzmek, sağlıklı bir yaşam için bulunmaz bir egzersizdir. Üstelik çok kolay yapılabilecek bir iştir. Uzmanlara göre yüzme sporu hem hamilelerin, hem de kas ve eklem ağrıları olanların yapması gereken egzersizlerin başında gelir. Ayrıca yüzmenin sağlığa faydaları kapsamında psikolojik faydalardan da bahsediliyor. Bilimsel olarak ispatlanmış, yüzmenin vücuda faydalarının neler olduğunu aşağıda bulabilirsiniz.

Yüzme İle Vücudunuzdaki Birçok Kas Grubu Çalışır

Yüzme esasında tüm kas grupları harekete geçer. Her an aktif olarak çalışan kas grupları sayesinde aynı anda karın, bacak ve kol bölgeleriniz gelişir. Suyun direncine karşı koyacağınız için diğer sporlara nazaran çok daha faydalı bir spor dalıdır.

Yüzerek Kemik Kütleniz Artar

Ağırlık egzersizleri ile vücudunuzdaki sadece kemik kütlelerini artırabilirsiniz. Oysa yüzme sporuile vücuttaki kemik kütlesi çok daha kolay artırılabilir. Bunun yanında doktorlar uzun süreli kas ve kemik ağrısı yaşayan kişilerin yüzme ile ağrılarının azalacağını öne sürmektedirler. Bunun nedeni de suyun omurga üzerindeki baskıyı azaltma etkisidir.

Yüzerek Ciğer Kapasiteniz Artar

Yüzmenin vücuda faydalarından bahsederken söz konusu sporun solunum yolu üzerindeki etkisinden de bahsetmekte fayda vardır. Yüzerken büyük miktarda enerji harcanacağı için vücut kısa sürede oksijene ihtiyaç duyacaktır. Aynı zamanda yüzme, solunum hızı ve derinliği için de oksijen gereksinimini artıracaktır. Dilerseniz yüzme esnasında beş, yedi ya da dokuz kulaçta bir nefes alarak ciğer kapasitenizi artırıcı egzersizler yapabilirsiniz.

Yüzme, Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Yüzmenin vücuda faydalarını sayarken kalp, diyabet ve kolesterol üzerine olumlu etkisinden de bahsetmek gerekir. Yüzme esnasında bedeniniz aktif olduğu için kalbinize giren temiz kan miktarı artar. Bu da kan dolaşımının sağlıklı bir boyuta ulaşmasına neden olur. Yüzmenin yüksek tansiyonu düşürdüğüne dair çeşitli araştırmaların bulunduğu da bir gerçektir.

Yüzmek, Stres Seviyenizi Azaltır

Yüzmek, vücuttaki endorfin hormonu seviyesini yükseltecektir. Bu nedenle kendinizi enerjik ve mutlu hissedebilirsiniz. Bunun yanında suyun rahatlatıcı sesi, ortamda meditasyon havası yaratacak ve psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bu da stresinizi azaltacaktır. Yüzmenin psikolojik etkileri arasında uyku kalitesinin artmasını da sayabiliriz. Bunun yanında uzmanlar günümüzde yüzme sporunun beyindeki oksijen seviyesini artırdığını öne sürmektedir.

Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Yüzmek, kilo vermek isteyenler için muhteşem bir egzersizdir. Bu nedenle diyetisyenler, kilo vermek isteyenlere sıkça yüzme sporunu tavsiye ederler. Yüzmek, tüm kas grubunu harekete geçirdiği için vücuttaki yağ yıkımını da kolaylaştıracaktır. Yağ yıkımını hızlandırmak için yüzme antrenmanlarına göz atmanız menfaatinize olabilir.

Denizde Yüzmek, Cildin Güzelleşmesini Sağlar

Denizde yüzmenin vücutta sağladığı etki tuzlu sudan kaynaklıdır. Deniz suyunda yer alan hidrat ve magnezyum elementi, cildinizin daha sağlıklı ve pürüzsüz kalmasını sağlayacaktır. Deniz suyu, cildin yenilenmesine yardımcı olacağı gibi vücuttaki iltihap, kızarıklık ve sivilce gibi cilt problemlerinin de önüne geçilmesini sağlar. Uzmanlar, deniz ve havuz kullanımı sonrası duş alınarak suyun ciltteki etkisini daha yakından hissedeceğini öne sürmektedirler.  

Yüzmenin vücuda faydalarını anlatırken son olarak da nasıl daha verimli yüzebileceğiniz konusuna değinmek istiyoruz. Her yüzme yöntemi, vücuttaki farklı kas gruplarını çalıştırır. Her stilin kendine göre verim artırıcı ipuçları vardır. Bu kapsamda aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almanızda fayda vardır.

·        Yüzmeden önce basit egzersiz hareketleri yapın.

·        Başınızı vücudun ger kalan kısmı ile aynı hizada tutmaya gayret edin.

·        Vücudunuzu olabildiğince suya paralel tutun.

·        Ayağınızı mümkün olduğu kadar az hareket ettirin. Ayağınızı fazla hareket ettirmeniz dengenizi bozacaktır.

·        Suda nefesinizi tutmayın. Düzenli olarak kafanızı sudan çıkarıp nefes alın. Bunun antrenmanlarını yapın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.